ANSAMBLUL REZIDENTIAL PARC TUNARI

Ansamblul se află într-o zonă rezidențială aparținând localității Tunari, caracterizată de un regim redus de înălțime, maxim 15 m, CUT maxim de 0,84 si POT maxim 40%. Parcela cu suprafața de 7 550 mp, are formă trapezoidală cu latura de Vest de 44 m lungime. Amplasamentul se află într-o zonă protejzată, în apropierea fostei Curți Domnești a lui Radu de la Afumați, datată în secolul XVI, Epoca medievala. Din păcate, nu s-au mai păstrat decât biserica și o construcție puternic alterată, afltă în partea de Sud a terenului.  Alăturarea acestei Curți Domnesti a generat folosirea cărămizii aparente ca material principal de fațadă și a contribuit la încercarea de a realiza o anvelopantă exterioară amplă, dominată de plin prin comparație cu suprafețele vitrate.

Sunt două perspective importante asupra clădirii. Prima, o perspectivă dinspre strada Școlii, în lungul laturii lungi, care este aproape perpendiculară pe fațada laterală. Cea de-a doua perspectivă reprezentativă pentru volumetrie este,de această dată,cea pietonală, perpendiculară pe latura fațada lungă, vizibilă dinspre strada Parcului. Astfel, volumul permite două străpungeri ale circulațiilor pietonale, străpungeri marcate prin cele două accese monumentale, pe trei niveluri, cu vedere către parc.

Clădirea se desfășoară sub forma unei bare liniare compusă prin alăturarea a două corpuri identice. Pentru a rupe continuitatea unei fațate de tip monovolum, s-a intervenit la nivel volumetric cu o înșiruire de ecrane-anvelopante ce delimitează diferitele spații și creează intimitate acestora. Ținând cont de arhitectura de zid, specifică perioadei Curții Domnesti, fațada favorizează plinul în raportul plin-gol. Pentru a minimiza percepția pe înălțime a clădirii, aceste ecrane-anvelopante sunt prezente la etajele P, 1 și 2, și se retrag la nivelul superior expunând în unele zone volumul principal. Pentru a evita un aspect masiv, etajul 3 este desemenea fragmentat cu ajutorul unor zone retrase.

Din punct de vedere al funcțiunilor interioare au fost create unitați locative cu suprafețe de 50-60mp în proporție de 30%, de 60-80mp în proporție de 30% și de peste de 80mp în proporție de 40%. Unitățile locative de peste 80mp au fost amplasate la parter sub forma unor case înșiruite cărora li s-a oferit accesul la curți private. Apartamentele de 4 camere, ca suprafață, sunt recompuse sub forma unei case înșiruite prin amplasarea unei scări interioare și a accesului. Aceste unități au accesele din exterior, total independente de restul circulațiilor comune. Restul unităților locative au fost amplasate la etajele superioare pentru a oferi terase generoase rezultate în urma retragerilor succesive ale volumetriei. Aceste suprapuneri de tipologii de locuire au necesitat soluții complexe de rezolvare a elementelor structurale și de instalații.

Bugetul alocat tratării fațadei a permis folosirea cărămizii aparente, aceasta fiind recuperată din demolări, feliată sub formă de placaj și apoi lipită. Celălalt material care compune fațada este sticla, folosită în 3 variante: sticla tâmplariilor exterioare, sticlă colorată neagra și sticlă clară pentru parapeți.

Exteriorul clădirii va fi dominat în mare măsură de vegetația curților de la parter. S-au folosit între locurile de parcare-prima barieră vizuală- specii de arbori de categoria I, înalti: frasini și stejar. Perimetrul curților a fost marcat cu gard viu, iar aceesele au fost marcate cu câte un pâlc de mesteceni și cu câte un tei în fiecare curte pentru umbra și parfum.

Toate materialele si fisierele grafice de pe acest website sunt protejate de legea drepturilor de autor, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu pot fi reproduse fara acordul expres al SMAA, birou de arhitectura din Bucuresti specializat in proiectarea de locuinte individuale, ansambluri rezidentiale si design de interior si de produs, hoteluri si cladiri de birouri.